U gaat op vakantie naar Noorwegen en overweegt een rondreis? Leuk, we zijn er van overtuigd dat u een mooie tijd tegemoet gaat! Ons advies is om een rondreis door Noorwegen te maken met de auto of camper. U kunt er voor kiezen om de gehele vakantie op een en dezelfde locatie te blijven. Echter wanneer u een aantal bekende plaatsen wilt zien en meerdere bekende bezienswaardigheden wil bezoeken dan is het niet aan te raden om bijvoorbeeld hetzelfde huisje voor de hele vakantie te huren.
Om de rondreis door Noorwegen gemakkelijker te maken, hebben we verschillende interessante pagina’s samengesteld over relevante onderwerpen:
- Noorwegen met de Auto – Deze pagina gaat voornamelijk over hoe je het beste ‘naar’ Noorwegen kan reizen. Als je wilt rondreizen kan dit veelal het beste via een Ferry of natuurlijk het vliegen naar Noorwegen en vervolgens een auto huren.
- Noorwegen met de Camper – Als je met de camper gaat praat je al snel over een rondreis!
- Vakantiehuisjes huren in Noorwegen – Voor het rondreizen is het leuk om in ieder geval een paar keer in een huisje te zitten. In dit artikel behandelen we ook
Autorondreis door Noorwegen
Waarom geen vakantiehuis op één plek in Noorwegen wanneer u wilt rondreizen? De populaire bezienswaardigheden in Noorwegen liggen relatief ver uit elkaar. Bedenk daarbij dat uw gemiddelde snelheid in Noorwegen meestal niet boven de 60 km per uur zal uitkomen. Het gevolg is dat u eigenlijk maar weinig steden/bezienswaardigheden zal zien wanneer u op een en dezelfde verblijfplaats blijft. Er blijven dan een paar opties over;
- Reizen van hotel naar hotel (of van pension naar pension)
- Reizen van camping naar camping (of van hytter naar hytter // een huttentocht )
- Vrij reizen (“vrij” kamperen)
- Reizen van het ene vakantiehuis naar de andere vakantiewoning
Wat u kiest hangt van veel dingen af. Met hoeveel mensen gaat u? Gaan er kinderen mee? Heeft u een groot budget of moeten de kosten zo laag mogelijk blijven? Reizen van hotel naar hotel is aantrekkelijk voor diegenen die niet van kamperen houden maar toch veel van Noorwegen willen zien. Houd er echter rekening mee dat hotels doorgaans aanzienlijk duurder zijn dan campings. Daarnaast zijn de hotels in Noorwegen minder dik gezaaid dan de campings. Deze manier van reizen vraagt dus om wat meer planning.
Reizen van camping naar camping is waarschijnlijk een van de betere opties voor een rondreis in Noorwegen. Vrijwel iedere provincie in Noorwegen kent vele campings. Van druk (en luxe) tot klein en eenvoudig. Noorwegen is bij uitstek een land om te in te kamperen. Het land telt vele campings. Deze campings bieden vaak ook hutten (hytter) aan. Deze hutten zijn voor bijzonder weinig (per nacht) te huur. Wellicht een tip voor diegenen die weinig ervaring/zin in kamperen hebben.
Nadeel is wel dat het voorkomt dat bepaalde campings vol zitten. Zeker in de wat populairdere gebieden in het zuiden van Noorwegen. Wanneer u als gezin op rondreis door Noorwegen gaat is het niet altijd even aantrekkelijk om “vrij” te kamperen. In dat geval bent u dus best wel afhankelijk van de campings. Overigens is er een aparte pagina over het kamperen zelf in Noorwegen. Het is dus wel een aanrader om van te voren te bepalen waar u heen reist en van welke campings u gebruik zal gaan maken. U kunt dan van tevoren die campings boeken.
Het nadeel is natuurlijk wel dat er een zekere tijdsdruk heerst. Hoewel het vaak wel zo is dat campings het u wel vergeven wanneer u een dagje later aankomt. Laat het in dat geval gewoon tijdig weten.
TIP: de meeste campings verhuren ook hytter (of hutten). Deze kleine houten huizen zijn voor weinig geld een of meer nachten te huur.
Beslist u een rondreis door Noorwegen te maken, sla dan zeker de westkust niet over! Daar zijn de schitterende fjorden te zien. Maar ook authentieke haventjes, houten boothuizen en verschillende soorten vogels. U dient wel rekening te houden met veerdiensten omdat de fjorden soms enorm ver het land in gaan.
Rondreis door Noorwegen met de camper
Vrij reizen / vrij kamperen is vooral aantrekkelijk voor mensen die een rondreis per camper gaan maken. Met de camper kunt u natuurlijk ook kiezen voor een camping. De camper is momenteel vooral populair onder reizigers die met zn tweeën naar Noorwegen gaan.
De ruimte is in de gemiddelde camper enigszins beperkt. Aangezien een rondreis door Noorwegen vrij veel tijd vraagt is het dus geen aanrader om als gemiddeld gezin met een camper door Noorwegen te reizen (gemiddeld 3 a 4 weken lang).
Een rondreis langs verschillende vakantiehuizen
Het is natuurlijk mogelijk om een rondreis door Noorwegen te maken en toch te verblijven in een of meer vakantiehuizen.
Zoals we al aangaven; om een uitgebreide rondreis te maken en veel te kunnen zien zal het noodzakelijk zijn meerdere huisjes te boeken. Vaak is dit een redelijk dure manier van vakantie. Zoals eerder al aangegeven; een wat goedkopere optie is het huren van hutten op campings.
Wanneer u als gezin op vakantie naar Noorwegen gaat zijn de hutten, wat ons betreft, ook geen aanrader. De hutten/hytter zijn vooral heel erg geschikt voor een incidentele overnachting. Langer kan maar is meer geschikt voor maximaal 2 reizigers. De privacy in de hutten is beperkt. meestal zijn er namelijk geen aparte slaapkamers.
Wat ons betreft is het huren van een of meer vakantiehuizen niet slim wanneer u heel veel van Noorwegen wilt zien. Vakantiehuizen zijn prima geschikt voor diegenen die bijvoorbeeld op visvakantie naar een bepaald gebied gaan. Of diegenen die bewust naar een bepaalde plaats gaan voor de flora & fauna in dat gebied.
Georganiseerde rondreizen door Noorwegen
Wilt u niet te veel regelen van te voren en simpelweg genieten van wat Noorwegen te bieden heeft? Dan is een georganiseerde rondreis door Noorwegen wellicht geschikt voor u. Er zijn verschillende Nederlandse spelers die rondreizen in Noorwegen aanbieden.
- Pharos reizen (klik om aanbod te bekijken) biedt verschillende fly drive’s, maar ook rondreizen met eigen auto. De reizen zijn geschikt voor mensen die met zijn tweeën reizen, maar ook voor gezinnen heeft Pharos Reizen (onderdeel van ANWB) mooie rondreizen beschikbaar.
- Voigt Travel (klik om aanbod te bekijken) is al sinds jaar en dag specialist in reizen naar Scandinavië. Zij zijn ook met recht een expert op het gebied van Noorwegen reizen te noemen. Onze ervaring met Voigt Travel is erg goed.
- Kras (klik om aanbod te bekijken) biedt ook verschillende reizen naar Noorwegen aan. Naast de rondreizen die u bij de overige twee aanbieders vindt, heeft Kras ook groepsreizen en reizen per bus.
De beste manier van rondreizen door Noorwegen
Voor een rondreis door Noorwegen langs een aantal bekende bezienswaardigheden is kamperen het meest aantrekkelijk. Gebruik maken van hotels is natuurlijk een goede tweede. We hebben verschillende routes voor u uitgewerkt, welke langs populaire bezienswaardigheden in Noorwegen gaan. Hieronder leest u meer over onze zelfgemaakte routes door Noorwegen.
Onze routes voor een rondreis door Noorwegen
Wij hebben speciaal voor u een tweetal routes uitgestippeld, als je op onderstaande kaart klink ( links boven) kan je 3 routes selecteren.
Twee routes hebben wij echter goed uitgewerkt
Rondreis Noorwegen route 1: Noordkaaproute van Zuid naar Noord
De Noordkaaproute is een route die iedere Noorwegen-liefhebber een keer heeft gemaakt (of gaat maken). U heeft tijdens deze reis in de meeste gevallen niet de tijd overal heel lang bij stil te staan. Daar staat tegenover dat u vrijwel alle “gezichten” van Noorwegen krijgt te zien.
Deze route is vooral erg populair onder reizigers met een camper of motor. Maar u kunt de route ook zeker rijden wanneer u geen camper of motor heeft! Langs de gehele route zijn campings (met hutten) te vinden. Een deel van deze weg is een nationale toeristische route. Ook wel bekend als de Kystriksveien (provinciale weg nummer 17). Dit deel vormt de verbinding tussen de plaatsen Bodo en Steinkjer.
Deel 1: Van Oslo naar Trondheim
Het eerste deel van deze route leidt ons van de hoofdstad Oslo tot aan Trondheim. U komt in Oslo door te reizen via Duitsland (en eventueel Denemarken). U kunt in Kiel (Duitsland) of Frederikshavn (Denemarken) een ferry naar Oslo nemen. De ferry vanuit Kiel vertrekt op de meest gunstige momenten. Ook heeft u tijdens deze overtocht de beschikking over een eigen hut om de nacht door te brengen. De ferry vanuit Frederikshavn is beduidend goedkoper, omdat u geen eigen hut heeft. Dit is echter een stuk verder rijden en de ferry vertrekt op wat minder gunstige tijden. Wanneer u in Oslo bent, zijn we klaar voor vertrek! Op de kaart ziet u twee opties. De linker route betreft de E6, wat de mooiste route is. Deze route brengt u langs Dovrefjell nationaalpark en de stad Lillehammer met zijn bekende skischans. De rechter route is wat sneller, maar er zijn minder bezienswaardigheden onderweg. Dit deel van de route is zo’n 500 kilometer lang en u moet rekening houden met een reistijd van ongeveer 6 uur.
Deel 2: Van Trondheim naar de Noordkaap
Dit deel van de route brengt u langs de Helgelandbrug, Bodo, de Lofoten, Tromso en uiteindelijk de Noordkaap. Deze bijzondere brug is ruim een kilometer lang en een bezienswaardigheid op zichzelf. Ons advies is om gebruik te maken van de veerverbinding naar de Lofoten. Hier kunt u genieten van prachtige natuur en heeft u zelfs kans om potvissen en bruinvissen te spotten! U kunt er ook voor kiezen om dit over te slaan en direct door te reizen naar Tromso. Deze stad is een aanrader, het loont de moeite om hier een bezoek te brengen. Ook zijn er in Tromso tal van activiteiten te vinden. Uiteindelijk reist u door naar de plek die iedere rondreiziger wilt bezoeken; de Noordkaap. Dit deel van de route is zo’n 1200 kilometer lang en u moet rekening houden met zo’n 15 uur reistijd.
Deel 3: De terugreis
Wanneer u de Noordkaap bereikt heeft, is het tijd voor de terugreis. U kunt dezelfde route terug naar Oslo nemen. Veel reizigers kiezen er echter voor om te reizen via Zweden. Dit is wat sneller en u komt langs nieuwe locaties. Wanneer u een eigen auto of camper heeft (en deze niet in Oslo hoeft in te leveren), adviseren wij dan ook om zo terug te reizen. Dit kan via de oostkust van Zweden langs de Botnische Golf. U maakt daarbij gebruik van de E4. U reist via Stockholm en kunt bij Malmo (brug) of Helsingborg (ferry) de overtocht naar Denemarken maken. Via Denemarken en Duitsland rijdt u vervolgens terug naar Nederland.
Rondreis Noorwegen route 2: Zuidwest Noorwegen & hoogvlakte Hardangervidda
Dit is het populairste en meest veelzijdige deel van Noorwegen. In het uiterste zuiden (nabij Kristiansand) liggen bijvoorbeeld zandstrandjes en eilandjes. Meer naar het westen en iets hoger kunt u de imposante fjorden aanschouwen! Van de westkust naar het oosten (Oslo) kunt u kennis maken met de Hardangervidda, een enorme hoogvlakte waar vaak in de zomer nog sneeuw/ijs ligt.
Tips onderweg: Lindesnes vuurtoren – Stavanger – Preikestolen – Kjerag – sandnes – Kristiansand – Watervallen – gletsjers – fjorden – Trolltunga – stad Bergen – Hardangervidda – Atlantische weg / Atlanterhavsveien
Het is aan te raden voor onderstaande rondreis / route minimaal 3 weken uit te trekken. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om deze route te spreiden over 2 vakanties. Onderstaande route is in ieder geval zeer de moeite waard! Volgens velen is dit het mooiste deel van Noorwegen door de vele leuke plaatsen, bezienswaardigheden en de indrukwekkende fjorden en hoogvlaktes.
De reis van Nederland naar het startpunt (Oslo of Kristiansand) is niet op de kaarten weergegeven. Over de reis naar Noorwegen en over de mogelijkheden om de overtocht naar Noorwegen leest u uitgebreide informatie op de pagina over met de auto reizen naar Noorwegen.
Deel 1: Van Kristiansand naar Stavanger
Deze route begint in Kristiansand. Om hier vanuit Nederland te komen, reist u via Duitsland en Denemarken. In Hirtshals (Denemarken) kunt u gebruik maken van de ferry naar Kristiansand. Vanuit Kristiansand rijdt u naar Stavanger. U komt onderweg onder andere de Lindesnes vuurtoren (tip) en de Flekkefjord tegen. Dit deel van de tocht is zo’n 230 kilometer lang en in ongeveer 3 uur te rijden.
Deel 2: Stavanger naar Bergen
Deel 2 van deze route voert u van Stavanger naar Bergen. Onderweg kunt u allerlei bezienswaardigheden bezoeken. Zo komt u langs de Lysefjord (Preikestolen), de stad Haugesund en de Hardangerfjord. Uiteindelijk arriveert u in de stad Bergen. Dit deel van de route is zo’n 180 kilometer lang en het duurt ongeveer 4 uur om dit deel te rijden.
Deel 3: Van Bergen naar Kristiansund
Dit deel van de route brengt u van Bergen naar Kristiansund (niet te verwarren met Kristiansand). Onderweg kunt u allerlei noemenswaardige steden bezoeken. Ook de Geirangerfjord ligt op dit deel van de route.
Onderweg rijdt u over een prachtig stuk weg met heel veel bruggen, dwars door zee tussen de eilanden Averoy en Eide naar Kristiansund en Molde. Deze weg staat ook wel bekend als Atlanterhavsveien (atlantische weg / oceaanweg). Deze weg is ongeveer 8 kilometer lang waarvan ongeveer 1 kilometer aan bruggen (8 bruggen in dit korte stuk). U rijdt ‘dwars door zee’. De aanleg van dit stuk weg kostte ongeveer 6 jaar. Dit deel van de route is zo’n 500 kilometer lang. Het duurt ongeveer 8,5 uur om dit deel van de route te rijden.
Deel 4: Kristiansund naar Geilo (Hardangervidda)
Dit deel van de route stuurt u door het binnenland van Zuid Noorwegen richting Nationaalpark Hardangervidda. Dit is het grootste plateau van Europa en absoluut een bezoek waard! Deel 4 van de route is met 555 kilometer het langst. U hoeft echter niet vaak te stoppen voor bezienswaardigheden. Dit deel van de route duurt zo’n 8 uur.
Deel 5: Geilo (Hardangervidda) naar Oslo
Het laatste deel van deze route brengt u in de hoofdstad Oslo. Wanneer u hier nog nooit geweest bent, is de stad zeker een bezoek waard. Dit deel van de route (250 kilometer) duurt zo’n 3,5 uur. Vervolgens kunt u uw reis terug naar Nederland inzetten. Er varen vanuit Oslo verschillende ferry’s naar Denemarken en Duitsland.
Hopelijk helpen onze routes om u een richting te geven. U kunt natuurlijk altijd afwijken van bovenstaande routes, maar in onze ogen brengen deze routes u langs de vele bezienswaardigheden die Noorwegen te bieden heeft. We wensen u een hele goeie, mooie en veilige reis toe!
Vanuit Noorwegen doorreizen binnen Scandinavië?
Is Noorwegen niet je eindbestemming en wil je doorreizen naar andere landen, zoals Zweden of Finland? Dat is ook mogelijk: neem eens een kijkje bij viascandi waar alle mogelijke ferry verbindingen binnen Scandinavië uitgelicht worden.