Rondreis Noorwegen augustus 2023

Ga je het liefst met eigen auto naar Noorwegen? Lees hier meer over de mogelijkheden of stel je vraag.
Petra H.
Posts: 9
Joined: 06 Mar 2023, 12:28

Rondreis Noorwegen augustus 2023

Post by Petra H. »

Beste Noorwegen specialisten,

Mijn man en ik gaan in augustus 2023 een rondreis maken door Noorwegen. Het is ons eerste bezoek aan dit land, het staat al wel heel lang op onze bucketlist. Omdat we zulke mooie verhalen gehoord hebben over de Lofoten, zal dit het eindpunt van onze rondreis worden, daarna zakken we weer af naar het zuiden. We gaan 19 dagen en onze reis begint in Kristiansand. We hebben zelf een route uitgestippeld via Google Maps en hebben inmiddels ook al onze overnachtingen geboekt via Airbnb en Booking.com (allemaal nog annuleerbaar). Omdat het onze eerste keer is, vind ik het heel moeilijk in te schatten of onze planning realistisch is qua afstanden, tijd e.d. en of het mooie routes zijn. Daarom wil ik graag onze route met jullie delen en vragen om jullie respons.

- Dag 1: vertrek vanuit Kristiansand naar Sor-Odal. Hier blijven we 1 nacht.
- Dag 2: vertrek vanuit Sor-Odal naar Levanger. Ook 1 nacht.
- Dag 3: vertrek vanuit Levanger naar Vefsen. Hier blijven we 2 nachten.
- Dag 5: vertrek uit Vefsen via Bodo naar de Lofoten. Hier blijven we 5 nachten.
- Dag 10: vertrek uit de Lofoten naar Hattfjelldal. Hier blijven we 2 nachten.
- Dag 12: vertrek uit Hattfjelldal naar Trondheim. Hier blijven we 1 nacht.
- Dag 13: vertrek uit Trondheim naar Stryn. Hier blijven we 3 nachten.
- Dag 16: vertrek uit Stryn naar Stavanger. Hier blijven we ook 3 nachten.
- Dag 19: vertrek uit Stavanger, terug naar ons eindpunt Kristiansand.

Ik ben heel benieuwd wat te horen. Groet, Petra.
Erik
Posts: 206
Joined: 05 Mar 2019, 11:37

Re: Rondreis Noorwegen augustus 2023

Post by Erik »

Hoi Petra,

Leuke trektocht gaan jullie maken! De Lofoten zijn inderdaad een onvergetelijke bestemming. Tof dat jullie daar 5 dagen voor uittrekken, er zijn erg mooie dingen te zien en te doen. In mijn reisverslag staan wat avonturen die wij destijds daar beleefd hebben, maar ook andere reisverhalen kun je er op naslaan natuurlijk.
https://www.vakantienaarnoorwegen.nl/re ... n-oktober/

Ik denk dat het reisschema zoals jullie dat hebben bedacht op grote lijnen goed uitvoerbaar is. Jullie hebben in de gaten dat de afstanden in Noorwegen groot zijn, en hou er rekening mee dat het autorijden intensief is. Je rijdt eigenlijk continue over bochtige tweebaanswegen, met een snelheid tussen de 40 en 80 km/u. Dat is best vermoeiend.

Mochten jullie met de HNL varen: De aan-en afvaarten in augustus gaan, ipv via Eemshaven, waarschijnlijk vanuit Cuxhaven of Emden (Duitsland) plaatsvinden. HNL zal daarover meer details geven in de toekomst. Dit door problemen met het gebruik van de aanlegplaats in de Eemshaven.

Alle etappes naar Bodø/Lofoten lijken mij goed te doen, al is de 2e rit, van Sør Odal naar Levanger , wel flink met 7 rij-uur. In de praktijk zul je dat zeker niet halen, dus 's-morgens maar op tijd vertrekken.
Onderweg zouden jullie nog even bij de Jotulhogget-kloof kunnen uitstappen. In en prachtig gebied ligt deze kloof op een paar minuten lopen vanaf de E3 tussen Koppang en Tynset.
https://www.visitnorway.nl/listings/jut ... yon/51850/

Ook de terugweg vanaf de Lofoten naar Hattfjelldal lijkt me wel flink doorpezen, maar ik weet niet hoe laat jullie weer op het vasteland zijn.Vanaf Bodø naar Hattfjelldal in ieder geval nog zo'n 6 rij-uur. Ik ben in dat gebied nog nooit geweest, op de foto's die ik ervan zag ziet het er groots uit daar!

Het traject van Stryn naar Stavanger lijkt mij te groot voor 1 dagrit. Ik kom op ongeveer 10 rij-uur, door oogstrelend mooi en gevarieerd landschap van fjorden, bergen en gletschers. Er zitten hier ook nog wat veerboten op jullie route.
Ik zou dat traject ongeveer halverwege opbreken in 2 etappes, zodat je toch nog gewoon bij een waterval kunt stoppen om foto's te nemen of lekker rustig in de natuur een boterham te eten....
Je hebt voor zowel regio Stryn als voor Stavanger 3 overnachtingen staan, dus daar zou je nog wel wat mee kunnen schuiven?
Er zijn interessante uitstapjes te doen vanuit Stryn : een dagje naar de Dalsnibba en Geiranger via weg 63, of een bezoek aan de Kjenndalsbreen (gletschertong) bij Loen (weg Fv723), of weg 724 bij Olden naar de Briksdalsbreen (ook een gletschertong). Op dit forum kun je er meer over lezen.
Ook de steile kabelbaan bij Loen is een optie, duur maar met helder weer vast onvergetelijk.

Het traject van Stavanger naar Kristiansand rijdt het snelst via de E39, maar mooier/leuker/avontuurlijker is de Fv44 (de Noordzeeweg) langs de kust of de 42 via Tonstad.
Ik zie zojuist dat jullie tot aan Stavanger gaan, maar wellicht heeft iemand anders wel wat aan deze informatie.

Veel plezier met de voorbereidingen, en we zijn benieuwd hoe de reis bevalt. Misschien kun je na afloop hier nog eens op terug komen?

Groet Erik
Last edited by Erik on 05 Apr 2023, 09:09, edited 2 times in total.
Petra H.
Posts: 9
Joined: 06 Mar 2023, 12:28

Re: Rondreis Noorwegen augustus 2023

Post by Petra H. »

Hallo Erik,
Bedankt voor je reactie en je bruikbare tips, daar kunnen we zeker wat mee!
Ik zal naderhand laten weten hoe onze reis geweest is en hebben we tussentijds vragen, dan meld ik me wel weer.
Groet,
Petra
Petra H.
Posts: 9
Joined: 06 Mar 2023, 12:28

Re: Rondreis Noorwegen augustus 2023

Post by Petra H. »

Ik zit intussen even te kijken naar de etappe Stryn-Stavanger. Jij adviseert om dit niet in 1 dag te doen en ik denk dat je daarin gelijk hebt. Heb je een aanrader voor een tussenstop op dit traject?
Erik
Posts: 206
Joined: 05 Mar 2019, 11:37

Re: Rondreis Noorwegen augustus 2023

Post by Erik »

Jazeker :D

Ikzelf zou dan rijden : Stryn, Skei,weg 5 naar Sogndal,via de noordoever van de Sognefjord naar de veerboot Hella/Vangsnes. Over de Vik-fjellet naar Voss en over de Hardangerbrug linksaf naar Eidfjord. Dit prachtige traject vraagt zo'n 6 rijuren.
In de buurt van Eidfjord of Kinsarvik zou je dan kunnen overnachten. Mogelijk heb je dan 's-avonds of de volgende ochtend nog zin om een stukje de Rv 7 in de richting van Geilo op te rijden. Dan krijg je achtereenvolgens het Hardangervidda Natursenter in Ovre Eidfjord , de beroemde waterval Voringfossen en nog een stuk Hardangervidda (hoogvlakte) te zien.
Elders op dit forum heb ik hier aandacht aan besteed.
https://hardangerfjord.com/en/eidfjord

Voor het traject naar Stavanger kun je de weg 13 helemaal volgen, voorbij Odda zie je de Latefossen waterval praktisch over de weg lopen en bij Roldal zou je de Roldalsfjellet nog even kunnen meepikken. De 13 leidt langs de Josenfjord, daar is een interessant mijnbouw museum, je kunt er de oude zinkmijn bezichtigen.
https://www.ryfylke.nl/route-en-bezienswaardigheden/

Het traject naar Stavanger is ook ongeveer 6 uur alles met elkaar schat ik.
Dan krijg je een prachtige finale van jullie reis!
Petra H.
Posts: 9
Joined: 06 Mar 2023, 12:28

Re: Rondreis Noorwegen augustus 2023

Post by Petra H. »

Super bedankt Erik! Ik heb inmiddels een tussenstop gereserveerd op het traject Stryn-Stavanger. Dit is inderdaad veel beter. Zo kunnen we onderweg veel meer genieten van de route.
Wat een fijn forum en website is dit! Je kunt er zoveel informatie uit halen. Vooral omdat het voor ons de eerste keer Noorwegen is, zie je soms door de bomen het bos niet meer. We verheugen ons heel erg op de reis.
Groetjes, Petra.
Erik
Posts: 206
Joined: 05 Mar 2019, 11:37

Re: Rondreis Noorwegen augustus 2023

Post by Erik »

👍
Petra H.
Posts: 9
Joined: 06 Mar 2023, 12:28

Re: Rondreis Noorwegen augustus 2023

Post by Petra H. »

Hoi Erik. Inmiddels hebben we onze reis naar Noorwegen met 2 nachten verlengd. In plaats van 1 overnachting in Eidfjord, hebben we er nu 3. Dan hebben we wat meer de tijd om ook van die omgeving te zien. Nu is mijn vraag of het vanaf Eidfjord te doen is om de treinrit van Flam naar Myrdal te maken? Dat lijkt ons namelijk heel erg leuk om te doen.
Ik hoor graag weer van je.
Groetjes Petra
Erik
Posts: 206
Joined: 05 Mar 2019, 11:37

Re: Rondreis Noorwegen augustus 2023

Post by Erik »

Hoi Petra,

Dat kan zeker, de navi geeft een 1: 45u rijtijd aan. Er is nog wel wat moois op de foto te zetten onderweg naar Flam, dus reken maar een 2 uur
Je rijdt dan over de Hardangerbrug,via Voss .

Ik weet niet of het iets voor jullie is, maar wij gaan volgende week in Flam met de trein naar boven, en met een zipline een stuk naar beneden, en weer verder naar beneden fietsen met de mountainbike:

https://www.fjordtours.com/things-to-do ... lsrc=aw.ds

Ook als je alleen de treinrit naar Myrdal v.v. wilt maken, is reserveren wel belangrijk. Er legt nogal eens een cruiseschip aan bij Flam en dan zijn de zitplaatsen in de trein snel uitverkocht...

Groet Erik
Petra H.
Posts: 9
Joined: 06 Mar 2023, 12:28

Re: Rondreis Noorwegen augustus 2023

Post by Petra H. »

Super bedankt weer Erik! Die excursie die jullie gaan doen, lijkt ons ook wel wat. Is denk ik prachtig!
Post Reply