Auto rondreis in Noorwegen

Ga je het liefst met eigen auto naar Noorwegen? Lees hier meer over de mogelijkheden of stel je vraag.
Post Reply
Gert
Posts: 2
Joined: 17 Apr 2022, 22:11

Auto rondreis in Noorwegen

Post by Gert »

We (ouder echtpaar) gaan dit jaar voor het eerst met de auto naar Noorwegen, met de boot van de Eemshaven naar Kristiansant.
De hele maand july.
Met een cruise hebben we de meeste hoogtepunten van de fjorden al bezocht.
Bergen, Alesund, flam etc.
We willen nu graag ook wat van het binnenland verkennen.
Ver naar het noorden hoeft niet, Oslo ook niet.
We zullen met ons minicampertje meest gebruik maken van campings, maar een hutje of een hotel zo af en toe is ook prima.
We zijn trekkers, verwachten niet lang op een plaats te blijven.
En vinden 200 km per dag al heel erg ver.
Lange wandelingen zit er niet meer in.
Verder willen we ook graag enkele treinreizen maken.
Welke routes/ stations kunnen we daar het beste voor kiezen?
Vooral dat is lastig uit te zoeken vinden we.
Tja, er is zoveel te zien, heel fijn als iemand wat tips voor ons heeft.
Bij voorbaat onze dank.
Gert en Greet
Erik
Posts: 206
Joined: 05 Mar 2019, 11:37

Re: Auto rondreis in Noorwegen

Post by Erik »

Hoi Gert en Greet,

Prima idee om nu Noorwegen eens "van binnenuit" te ontdekken. Er gaat vast een wereld voor jullie open!

Als je een hele maand de tijd hebt dan is er ook absoluut geen noodzaak om per dag uren in de auto te zitten. Af en toe lekker de stoeltjes eruit en van het uitzicht genieten, top toch?
In Noorwegen kan het zomaar zijn dat je een paar kilometer verderop een heel ander landschap hebt, omdat je nogal wat hoogteverschillen hebt. Zo zit je in de sneeuwresten met kale berkjes, en een halfuurtje later rijd je langs de boomgaarden vol appelbloesem.

Het is voor mij natuurlijk wat moeilijk om gerichte tips te geven over de route. Immers, je kunt bij aankomst in Kristiansand al zelf bepalen of je naar de fjorden rijdt of beter eerst het oosten gaat opzoeken. Als de weersverwachting voor het westelijk fjordengebied gunstig is, dan zeker die kant eerst maar opgaan.
Op dit forum staan al wat suggesties over routes die je zou kunnen nemen. Daar staan ook bezienswaardigheden bij die je dan zou kunnen bekijken.

Omdat jullie de wandelingen wat korter wilt houden geef ik hier nog wat mogelijkheden die voor jullie haalbaar zijn, omdat ze weinig wandelenergie kosten:

- 40 km boven Kristiansand, bij Evje, een prachtig mineraalpark. De collectie stenen/mineralen is geweldig mooi, en de entourage (de tentoonstelling bevindt zich in een grot) niets minder:
https://www.visitnorway.nl/bestemmingen ... vje/50680/

-een opvallend sluizenstelsel bij Vrangfoss:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Telemarkkanaal


- Bij Dalen een bijzonder hotel in een prachtige omgeving:
https://www.dalenhotel.no/en

Niet ver daarvandaan een enorme kloof/afgrond Ravnejuvet, nog geen 3 minuten lopen vanaf de weg:
https://www.visitnorway.nl/listings/ravenkloof/50500/

- waterval Låtefossen , direkt aan de 13 , iets ten zuiden van Odda

-Waterval Vøringfossen aan Rv 7 bij Eidfjord , en een bakje koffie in het nabijgelegen rode hotel Fossli. Er is sinds kort een stellage over de waterval zodat je eroverheen kunt lopen

-Bergboerderij Kjáesen bij Eidfjord, per auto te bereiken via een smalle donkere tunnel:
https://www.visitnorway.nl/bestemmingen ... rij/51220/

-Sima waterkrachtcentrale is te bezichtigen, vlakbij Eidfjord

-Rjukan, het dorpje heeft op een berg een grote spiegel geplaatst die het dorpsplein in de donkere maanden van zon voorziet. Daarnaast een kabelbaan (Krossobanen) , en het Vemork complex waar in WO2 een sabotage-aktie werd ondernomen. Er is een tentoonstelling.
Daarnaast is het mogelijk om de nabijgelegen hoge berg Gaustatoppen per liftje in de berg te bereiken. Hier heb je met helder weer prachtig uitzicht.
https://bergwijzer.nl/vakantietip/het-d ... -noorwegen

-Ridderspranget, een prachtig gebied met een kloof waar een wilde rivier zich doorheen vecht. 5 minuten wandelen. Bij Randsverk, aangegeven vanaf weg 51


Bijzondere wegen om te rijden:

-vanaf weg 9 Kristiansand/Haukeligrend, bij Nomeland linksaf over de Suleskardveien naar Suleskard, en vervolgens naar de Lysevegen , afdaling naar het Lysefjord (27 haarspeldbochten)

-Het verlaten bergweggetje van Ulvik naar Osa

-Rv 243, bij Aurland naar Laerdal. Wegggetje langs uitzichtpunt Stegastein, over de Aurlandsfjellet.

-Tindevegen, een smal bergweggetje( tol met creditcard) van Øvre Ardal naar berghotel Turtagrø aan de geweldig mooie weg 55 (Lom/Skjolden)

-Vanaf die weg 55 bij Bøverdalen het kleine weggetje naar Juvasshytta berghotel. Dit ligt op 1800 meter, het hoogste punt dat je in Noorwegen per auto kunt bereiken. Het Klimapark met ijsgrot geeft een goed beeld van het leven boven de permafrost.
https://klimapark2469.no/

- Grotli-Åndelsnes , weg 63 . Een topper met vele hoogtepunten : Dalsnibba (rijd via een tolweg bij berghotel Djupvasshytta naar 1400m, bij helder weer uitzicht op Geiranger), Geirangerfjord met vele bezienswaardigheden, de Adelaarsweg , de Gudbrandsjuvet (kloof vlakbij de weg 63, voorbij Valldal) en natuurlijk de Trollstigen.

- Loen : weg 723 naar de Kjenndalsbreen . Deze gletschertong is een kwartiertje lopen vanaf de parking . Het is een niet-toeristisch plekje in een overweldigend natuur.
In het Loenvatnet(meer) zie je de restanten van het stuk berg dat in het meer is gestort een tijdje geleden. Er staat een gedenkplaat voor de overledenen die omkwamen bij de vloedgolf destijds.

Van Andelsnes naar Kristiansund: de Atlantische weg
https://www.droomplekken.nl/noorwegen/atlantic-road/

-Eikesdal, een rondlopende bergweg, door het mooie Eikesdal. Tolweg, vorige keer nog cash maar mogelijk nu met creditkaart. De weg loopt van Sunndalsøra via Eikesdalen naar Eresfjord. Zou met helder weer zomaar een hoogtepunt van jullie reis kunnen worden...

-Rondanevegen, vanaf Otta naar het Rondane gebergte

-Jotunheimenveien, een bergwegggetje( tol) van Bygdin te noorden van Beitostolen (51) naar Skåbu, dat vervolgens aansluit op de Peer Gynt-weg (omgeving Vinstra/Lillehammer).
Aan de Espedalenweg is een jettegrytene Helvete te vinden, een kolkgat/pothole. Het is redelijk gemakkelijk te bereiken, wel wat trappetjes te nemen.
https://www.visitjotunheimen.no/opplev- ... 1-p4598013
https://www.visitnorway.nl/listings/jot ... A5bu/6351/
https://www.visitnorway.nl/listings/pee ... road/6899/
https://www.hafjellresort.no/en/book/to ... howdetails


Nou, daar kun je even mee vooruit.

Wat betreft de treinreisjes: je hebt ongetwijfeld wel van de Flåmsbana gehoord, een treintje dat via een magnifieke route van Flåm naar Myrdal rijdt. Het is een toeristisch treintje, het stopt bij de waterval en je kunt er min of meer direkt weer mee terug naar Flåm rijden.

Een ander prachtig trajekt is de Raumabanen. Deze rijdt vanaf Dombås naar Åndelsnes, over de beroemde Kyllingbru. Deze zou je eventueel vanuit Åndelsnes naar Bjørli kunnen nemen en dan weer terug?
https://www.visitnorway.nl/plan-je-reis ... aumabanen/
https://www.reisgenieten.nl/noorwegen/flambaan

Veel plezier bij de voorbereidingen!
groet erik
Gert
Posts: 2
Joined: 17 Apr 2022, 22:11

Re: Auto rondreis in Noorwegen

Post by Gert »

Goedemorgen Erik, geweldig hoor je tips, we zijn al druk bezig met te genieten van de voorbereiding, heel erg bedankt!
Met vriendelijke groet, Gert en Greet
Erik
Posts: 206
Joined: 05 Mar 2019, 11:37

Re: Auto rondreis in Noorwegen

Post by Erik »

Graag gedaan!
Met z'n allen op dit forum hopen we dat je na afloop nog even een kort verhaaltje wilt schrijven over jullie noorse avontuur, met name dan ook over de treinrit. Daar hebben we nog geen feedback van, en daar is toch wel belangstelling voor op dit forum.

groet erik
Post Reply