autorondreis Bergen - Versteralen - Oslo

Ga je het liefst met eigen auto naar Noorwegen? Lees hier meer over de mogelijkheden of stel je vraag.
Glen
Posts: 6
Joined: 02 Feb 2020, 15:34

autorondreis Bergen - Versteralen - Oslo

Post by Glen »

Hey,

Wij plannen deze zomer naar Noorwegen te gaan met de auto en tent.
Ons 1e plan was tot aan de Noordkaap te gaan met de wagen op ons eigen tempo waarvoor we een maand zouden uittrekken.
Jammer genoeg hebben we nu maar 16 -17 dagen.
Dus de Noordkaap zal er jammer genoeg niet inzitten.
Mijn vraag is of iemand zou kunnen inschatten of het mogelijk is of wij voldoende tijd hebben om van Bergen naar de Vesterålen te reizen langs de scherenkust en terug langs het binnenland naar Oslo. Graag zouden we natuurlijk onderweg nog de tijd hebben om de benen te strekken en niet alleen maar te cruisen.
De kinderen zouden graag een Whalewatch doen, vandaar de Versterålen.
Ik weet dat de gem. Snelheid vrij laag is, maar kan moeilijk inschatten hoeveel tijd je verliest aan bv overzetten, uitstappen Fjorden, .... en aan het rijden tussen 2 bestemmingen.

Bedankt,
Erik
Posts: 206
Joined: 05 Mar 2019, 11:37

Re: autorondreis Bergen - Versteralen - Oslo

Post by Erik »

Hoi Glen,

Ik heb het even snel bekeken. Mijn indruk is dat het niet haalbaar is helaas. Ik zal je laten zien hoe ik tot deze conclusie kom:
Ik ga uit van reisdagen met dagtrajecten die maximaal 5 uur duren. Dit omdat je door fotostops, veerdiensten en koffie-en picknickpauzes en een kortere wandeling onderweg naar bv een waterval of uitzichtpunt je dan toch al snel aan een volle rijdag uitkomt. Er is onderweg bijzonder veel te zien en te beleven, in welke streek je in Noorwegen ook bent.

Dag 1: Bergen Nordfjordeid. Mooie route langs fjorden en berggebieden. 5u rijtijd
Dag 2: Nordfjordeid naar Åndelsnes via weg 15 en 63, langs Geiranger en over de Trollstigen. 5 uur
Dag 3: Åndelsnes naar Kristiansund, via de Atlantische weg. Ook ligt op deze route nog een prachtige wandeling naar de Trollkirka, een ondergrondse waterval. De wandeling neemt een uur of 4, 5 in beslag, dus zelf maar even zien of dat past. 3 u rijtijd
Dag 4:Kristiansund-Trondheim , 4 uur
Dag 5: Trondheim-Namsos en alvast een stukje de RV 17 op. ongeveer 4-5 uur. Deze weg 17 is een prachtige kustweg die over (schier)eilanden naar Bodø loopt. Je maakt dan gebruik van 7 verschillende veerboten.Tijdens één van de oversteken vaar je over de poolcirkel heen.
Het is zeker niet de snelste weg naar Bodø maar naar mijn mening is heen via deze weg en terug via de drukkere E6 de mooiste route.
Dag 6 :Naar Bronnøysund. Leuk plaatsje met een leuke wandeling naar het gat in de berg, met prachtig uitzicht over de archipel en de oceaan. Hier zweven ook zeearenden over je hoofd...
Dag 7: Bronnøysund- Kilboghamn , 5 uur. Prachtige kustweg met verschillende veerboten.
Dag 8; Kilboghamn-Bodø even een bezoekje brengen naar de brug over de Saltstraumen. Hier staat op bepaalde tijden van de dag een enorme stroom met draaikolken. Op internet zijn deze tijden op te zoeken.
Dag 9: veer Bodø-Stokmarknes-Reine (Lofoten)
Dag 10: Reine-Svolvaer, prachtige tocht over de eilandengroep Lofoten met tijd voor wat uitstapjes naar uitzichtpunten. 3 uur
Dag 11 : Svolvaer-Andenes (Vesterálen) hier vertrekt een walvissafari, je zou ook naar Stø kunnen, zie mijn reisverslag. 3 uur
Dag 11 : de walvissafari
Dag 12 :Andenes-Fauske, 6uur. Even een flinke etappe dus
dag 13 : Fauske-Mosjoen ,over de E6. 4 uur De Laksforsen, een waterval met (vaak) springende zalmen, ligt aan de E6
dag 14 : Mosjoen-Trondheim . 4 uur
dag 15: Trondheim- Dombås, 3 uur. Bezoekje aan Dovrefjell en Magalaupet, een stroomversnelling in de rivier de Driva
dag 16: Dombås-Fagernes via Vågamo en weg 51 via Beitostølen. Eén van de mooiste bergwegen van Noorwegen vind ik
dag 17 : Fagernes-Oslo. Als je de boot Oslo Kiel (vertrek 14u) wilt nemen dan kun je dit traject net halen als je op tijd weggaat

Je komt dus wat dagen tekort... Natuurlijk kun je hier en daar wat sneller/langer doorrijden, maar de vraag is of je dat wilt natuurlijk. Deze rit zou ik in ieder geval zo niet willen maken, je bent gedwongen teveel mooie dingen (bijv. gletschertongen, mooie fjorden) te laten schieten.
Maar misschien kun je het gebied waar je doorheen wilt trekken wat kleiner maken, bijvoorbeeld alleen Noord-Noorwegen of juist alleen het fjordengebied.
Wij willen je graag helpen om een rondrit te bedenken die wat minder tijdsdruk geeft!

Ik hoop je een beetje op weg te hebben geholpen,

groet erik
Last edited by Erik on 11 Feb 2020, 22:50, edited 1 time in total.
Glen
Posts: 6
Joined: 02 Feb 2020, 15:34

Re: autorondreis Bergen - Versteralen - Oslo

Post by Glen »

Hey Erik,

Super bedankt om zo al een gedetailleerde mogelijkheid te geven.

Ik bekijk zeker je mogelijkheden. Ik wou inderdaad dat ik meer tijd had :( . Er is zoveel te doen.
Het is misschien wat jammer van de rit, maar zou ik enkele dagen kunnen winnen moest ik Trondheim - Mosjoen via de E6 doen en dan vanaf hier naar Kilboghamn en de route naar Bodo verder te zetten via de kust? De terugweg is dan natuurlijk gedeeltelijk dubbel.
We zijn ook nog aan het bekijken of we er nog een dag of 2 kunnen aanbreiden.

Kan je inschatten wat de mogelijkheden zijn als we enkel Noord-Noorwegen zouden doen? Zouden wij hiervoor voldoende tijd hebben? Als we enkel het noorden verkennen zullen we waarschijnlijk de fjorden links moeten laten liggen? Dilemma, dilemma, ... :D

Grtjs Glen
Glen
Posts: 6
Joined: 02 Feb 2020, 15:34

Re: autorondreis Bergen - Versteralen - Oslo

Post by Glen »

Erik,

Waar kan ik uw reisverslag vinden ivm Sto voor de walvissafari?

Grtjs,
Glen
Erik
Posts: 206
Joined: 05 Mar 2019, 11:37

Re: autorondreis Bergen - Versteralen - Oslo

Post by Erik »

Hoi Glen,
Mijn reisverslag is te vinden via de hoofdpagina van VakantienaarNoorwegen, via het kopje reisverslagen. Verwacht in dat reisverslag geen ervaring van een walvissafari, ik ben alleen in het plaatsje Stø geweest.... Maar het geeft wel een beeld van een gedeelte van jullie reis, Lofoten en Vesterålen.

Ja, hoe verder je noordwaarts vanaf Steinkjer de E6 volgt ipv de Rv 17 , hoe meer tijd je wint. Volgens mij zou je vanaf Trondheim in 2 of 3 dagen bij Bodø kunnen zijn via de E6 (2 dagen is wel heel veel rijden per dag hoor!)
Je zou ook je reis kunnen beginnen in Oslo, en dan rechtstreeks op de E6 naar Trondheim rijden. Je wint daar ook weer wat dagen mee. Als je dan op de terugweg de 51 neemt (zoals in mijn routevoorbeeld) dan rijd je in ieder geval dat stuk niet dubbel.

Het lijkt me in ieder geval verstandig om te richten op zoveel mogelijk tijd op de Lofoten en Vesterålen door te brengen. Niet elke dag is qua weer natuurlijk geschikt om de walvissafari te ondernemen, dat begrijp je. Hoe meer speling je hebt, hoe beter het is lijkt me.
Zeker als je er nog 2 dagen bij kunt pakken dan zou je zo vlot mogelijk naar de Vesterålen kunnen rijden via de E6, en als je daar "klaar" bent terug naar het zuiden. Misschien via de Rv 17, om wellicht als je nog meer tijd over hebt nog een ommetje te kunnen maken door het fjordengebied of in ieder geval de Jotunheimen( een hooggebergte in het midden van Zuid-Noorwegen) nog mee zou kunnen pakken. Jullie reizen met de tent, dus je kunt onderweg snel beslissen welke kant je op gaat, lekker hoor, op de bonnefooi!
Met het oog op koude/natte nachten zou je nog even het topic "hytter in Noorwegen"kunnen doorlezen.
Je weet dat vrij kamperen in Noorwegen ook mogelijk is? Zeker in het rustige noorden zul je dit best wel kunnen doen, gaaf!
Glen
Posts: 6
Joined: 02 Feb 2020, 15:34

Re: autorondreis Bergen - Versteralen - Oslo

Post by Glen »

Ok,
Bedankt,
Ik puzzel nog wat :D .

Mijn boten voor aankomst en vertrek liggen wel al vast, maar wel met een flex ticket. Men had mij gezegd dat ik er snel bij moest zijn, vandaar.
Erik
Posts: 206
Joined: 05 Mar 2019, 11:37

Re: autorondreis Bergen - Versteralen - Oslo

Post by Erik »

Ik begrijp het. Als je iets wilt weten dan roep je maar👍
Glen
Posts: 6
Joined: 02 Feb 2020, 15:34

Re: autorondreis Bergen - Versteralen - Oslo

Post by Glen »

Hey Erik,

We hebben hier nog wat zitten puzzelen voor wat extra dagen verlof.
Het zou ons lukken om zaterdag 4/7 de boot te nemen in Hirsthals en de boot terug 26/07 vanuit Oslo naar huis. (Ik heb flexticketten, dus kan ze nog wijzigen)
Op deze manier beschikken we over 22 dagen.
Zou zo mijn eerder voorstel mogelijk zijn om tot aan de Lofoten/Vesteralen te rijden?

2e mogelijkheid waar ik naar gekeken heb is eventueel via Finland met de trein tot boven rijden. Nadeel is dat we pas de 10e juli de trein kunnen nemen (rijdt enkel op vrijdag).
Zo hebben we 14 dagen om van de Nordkapp naar Oslo te rijden. Is dit schema te strak?

Alvast bedankt Eric,
Groetjes,
Glen
Erik
Posts: 206
Joined: 05 Mar 2019, 11:37

Re: autorondreis Bergen - Versteralen - Oslo

Post by Erik »

Hoi Glen,

Fijn dat je voor de reis extra dagen kunt uitrekken. Noorwegen is een land waar je zeker niet gehaast doorheen moet rijden. Elke etappe zal langer duren dan je gepland hebt.....

Ik begrijp dat de eerste optie is vertrek 5 juli uit Bergen,tot 26/7 vertrek uit Oslo.
21 dagen lijkt me voldoende voor een reis van Bergen naar Andenes, Vesterålen en dan weer terug naar Oslo.

Ik raad je aan om zo vlot mogelijk ,dus na Trondheim gebruik makend van de E6, bij Andenes te komen. Als je geluk hebt met een goede weersverwachting (en dus middernachtzon omdat je boven de poolcirkel bent, tot half juli) zo lang mogelijk op de eilanden blijven.
Zeker met een autoreis en een maximale vakantieperiode van 3 weken, waar jij en ik nu eenmaal door het werk aan vastzitten, zul je niet vaak uitgebreid de Lofoten en Vesterålen kunnen bezoeken...dus als het weer goed is, pak je tijd daar.

De Noordkaap zou ik laten zitten. In plaats daarvan kun je op de terugweg weg 17 nemen, er is daar bijzonder veel moois aan te vinden. Een bezoekje aan de Svartisengletscher ( via de Engabreen aan weg 17 ,tussen Glomfjord en Halsa) is onvergetelijk. Een bootje brengt je dichtbij, het laatste stuk kun je lopen.
Via de E6 ,dus aan de andere kant van de Saltfjellet, heb je toegang tot de Austerdalsisen-gletschertong, ook een uitloper van de Svartisengletscher.
Deze is aan te rijden via Rosvoll boven Mo i Rana. Ook hier vaart een bootje naar de gletschertong, en je wandelt door een prachtige natuur in een uurtje naar de gletscher. Wel goede wandelschoenen aantrekken, vele paadjes en rotswanden zijn glad. En... voorzichtig vlakbij de gletschertong, ik zie op internet vele stoere mensen het ijs aanraken. Toch gebeuren er tragische ongelukken bij de gletschertongen!
In de directe nabijheid van Rosvoll zijn ook nog grotten te bezoeken (Grønliggrotta) en een bijzonder gevormde rivierbedding( Marmorslottet).
En rijdt dan ook eens dat geweldige weggetje naar Melfjorden, wij moesten vorige keer omdraaien omdat het te mistig was. Maar het uitzicht over het fjord moet erg mooi zijn.
Natuurlijk is het Poolcirkelcentrum aan de E6 ook een leuke stop, zoveel supertoeristische plekken zul je op je reis niet tegenkomen dus voor een keertje kan dat wel ?
Tja, wellicht hebben jullie dan nog tijd over om een stuk fjordengebied/Jotunheimen mee te pakken op de terugweg, maar dat kun je beter beoordelen als je weer in de buurt van Trondheim bent op de terugweg.

In ieder geval: een reis om naar uit te kijken, Glen!

groet erik
Glen
Posts: 6
Joined: 02 Feb 2020, 15:34

Re: autorondreis Bergen - Versteralen - Oslo

Post by Glen »

Hey Erik,

Super bedankt voor de voorgestelde reis. Wij kijken er ook alvast naar uit. :D
Hopelijk gooit Corona niet te veel roet in het eten. :mrgreen:
Gelukkig is het in Noorwegen nog beperkt qua besmettingen.
Ik probeer de reis wat uit te werken en uit te stippelen op de kaart.

Grtjs,
Glen
Post Reply