fly-drive Noord-Noorwegen herfst

Wil je graag vliegen en in Noorwegen met een huurauto rondreizen? Dan kies je voor een Fly- & Drive. Lees hier meer of stel je vragen.
Post Reply
Erik
Posts: 180
Joined: 05 Mar 2019, 11:37

fly-drive Noord-Noorwegen herfst

Post by Erik »

Hoi allemaal,

Mijn vrouw en ik besloten enige tijd geleden dat het tijd was om weer eens samen, zonder de kinderen, naar Noord-Noorwegen te gaan. Daar zijn we sinds onze huwelijksreis naar de Lofoten/Vesterålen in 1999 niet meer geweest.
Destijds gingen we 3 weken met de auto, in mei/juni.
Omdat we dit jaar slechts 2 weken tijd hebben viel de keuze op fly-drive. Met in gedachten een mooie rondrit Tromsø,Senja,Vesterålen,Lofoten en via deze eilanden weer terug omhoog naar het vasteland bij Bjerkvik naar het Lyngenfjord/Lyngen Alpen en dan weer naar Tromsø.
Ik wil later hier nog een reisverhaaltje van maken, nu zal ik even onze ervaringen wat betreft het regelen van vervoer en accomodatie delen.

Het boeken van de vlucht begon met veel prijzen vergelijken. Wij wisten pas twee weken van tevoren of de reis door kon gaan , maar we konden wel fictief wat data ingeven en eens kijken wat de mogelijkheden waren. Je vliegt voor een paar tientjes naar Parijs, maar een vlucht naar het Parijs van het Noorden, zoals Tromsø ook wel genoemd wordt, is toch heel andere koek....
Wij vliegen helemaal nooit, dus alles moest eerst even uitgezocht worden. Inchecken, handbagage, ruimbagage,wel/geen stoel reserveren, wel/geen maaltijd aan boord.
Wij dachten met goedkoop klinkende maatschappijen als Budget/Cheap, vliegwinkel en dergelijke de beste prijs te kunnen maken, maar het werd al snel duidelijk dat SAS de beste prijs aanbood. Bij voornoemde maatschappijen komt namelijk bovenop de genoemde instapprijs nog de ruimbagage en reserveringskosten , waardoor na het maken van proefboekingen de prijs totaal tot wel meer dan €100 boven de SAS uitkwam.
Verder is belangrijk te weten dat hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je vliegt. Ik begon 4 weken tevoren wat met de prijzen uit te zoeken; toen we 2 weken later de knoop doorhakten om de reis te maken was de prijs al €200 omhooggegaan. Na het boeken nog een paar keer gekeken, een week later was het nog ruim €100 duurder en een paar dagen voor vertrek zelfs €200. Niks goedkope last-minute dus.
Wij kozen voor basic vliegen,via overstap Oslo. Koffie onderweg is gratis, geen maaltijd besteld, handbagage 8 kg gratis, wel ruimbagage tot 23 kg pp. Dat is echt veel hoor, wij kwamen met onze volle tas en koffer niet boven de 15 kg per stuk. Bij SAS kost ruimbagage slechts een tientje of zo, als je een duurder/luxer ticket koopt dan is ruimbagage zelfs inbegrepen.
Je kunt kiezen uit verschillende vluchten, wij kozen die van een uur overstap op Oslo. Dat bleek prima te doen. Ook Oslo heeft een flinke luchthaven, dus dan heb je toch even de tijd om alles op je gemak uit te zoeken.

Het huren van de auto is ook een makkie. Er zijn op Tromsø Airport verschillende verhuurders op een rijtje, Europcar, Hertz, Sixt, zelfs Rent-a-wreck.
Ik had een Citroën Cactus besteld, maar ter plaatste stond een Kia Niro 4WD voor ons klaar. Het is een hybride auto. Nieuw voor mij, maar leuk om eens te proberen toch, half elektrisch, half benzine. Uitstoot 88 g/km. Automaat, voorzien van vele snufjes, maar met aanzienlijk minder comfortabele vering dan wij thuis gewend zijn natuurlijk :) .
Wij kregen 200 km/dag vrij, borg Nok 3000 (via creditcard, verplicht) , waarmee schade , autopass, bruggen, tunnels en meerkilometers mee verrekend wordt. We hebben 2880 km gereden, moesten dus nog 80 km bijbetalen à nok 3.
De Autopass over deze periode was totaal nok 122. Veel minder dan in Zuid-Noorwegen dus.
We maakten gebruik van 2 veerboten ,resp. nok 190 en nok 110.
Het verbruik van deze auto was 1:25 benzine, keurig dus. Benzine kost in Noorwegen momenteel €1,70.

Het uitzoeken van de overnachtingen is wel het meest tijdrovende, maar ook het leukste deel van de vakantievoorbereidingen.
Eén huis , Fredheim in Hennes, Hinnøya , Vesterålen, airbnb, was al gelijk duidelijk: dit was een prachthuis, betaalbaar en centraal gelegen.
Hiervandaan konden we de Vesterålen en het noordelijk gedeelte van de Lofoten (Raftsundet, Svolvaer) bezoeken. We huurden het voor 5 nachten, best lang voor ons doen.
Dat er ook een rorbu op de Lofoten geboekt moest worden was voor ons ook duidelijk, Å i Lofoten was favoriet. Vlakbij Reine, en Moskenesøy is een erg mooi eiland. Via Booking.com huurden we een goede rorbu. Per nacht was dit de duurste overnachting, rorbuer zijn erg populair en dus duur.
We hadden deze bij nader inzien beter op de bonnefooi kunnen huren, we waren al vrij vroeg in de middag ter plaatse, en het aanbod was heel groot in die regio. En de beschikbaarheid ook, dus je had de mooist liggende kunnen uitzoeken. Maar goed, je weet dat niet van tevoren natuurlijk en het huisje boven het water beviel goed. Maar mijn vrouw houdt wel van onderhandelen, dus dit doet ze volgende keer vast anders :) .
Ook het huis bij Laukvik, Senja, 3 nachten, hebben we van huis uit gereserveerd.
Zo waren we al voor anderhalve week onder de pannen, of beter: onder grasdak. De andere twee pleisterplaatsen, Sjøvegan 1 nacht en 2 nachten Lyngseidet, hebben we laat op de vakantie via booking.com en airbnb geboekt. We wilden niet het risico lopen de Lofoten/Vesterålen met mooi weer te moeten verruilen voor een regenachtige streek natuurlijk.
Maar dat was niet zo,we konden onze rondrit gewoon met mooi weer op de meest logische volgorde rijden.
Hytter onderweg, bij particulieren, heb ik maar 2 keer gezien. Lang niet voldoende om een reis op de bonnefooi aan te durven. Ook campings, die vaak hytter verhuren, draaien op halve kracht in dit seizoen.

En dan de reis zelf: Geweldig. Prachtig herfstweer, fris, -1 tot 10 graden. Twee dagen overwegend bewolkt, paar buitjes. Veel zon, met wolken.
Noorderlicht 6(!) keer gezien. Prachtig, onvergetelijk. Gelukkig het noorderlicht ook nog kunnen fotograferen met de spiegelreflex. Ik ben daar niet erg bedreven in maar kan tevreden naar het resultaat kijken. Ik had geen statief, maar een rotsblok met een beetje richten met steentjes onder de lens lukt ook blijkbaar.
We hadden twee camera's in de aanslag op de achterbank. Eén met groothoeklens voor mooie landschapfoto's en één met telelens, voor eland(1x de kont) zeehond (1 x zwemmend en 1 keer liggend op een steen in het fjord vlak bij de weg, dolfijntjes in het fjord(bruinvissen) , en talloze zeearenden langs de hele route.
Overal was het bijzonder mooi: Herfstkleuren, blauw water, spiegelingen,mooie strandjes, haventjes met gekleurde vissersbootjes, witte bergtoppen en kale bergen. Laatste nacht vroor het flink, ijs op het water.
Of we het nog een keer willen doen?
We denken al aan een rit rondom Bodø, en dan noordwaarts langs de eilanden voor de kust en via Vesterålen /Lofoten weer naar Bodø terug?
Ook weer in het najaar, want het noorderlicht vinden we echt een geweldige ervaring. Al weet ik ook dat wij wel erg veel geluk hebben gehad,met bewolkt weer is er niets van te zien natuurlijk.
Hoewel mijn vrouw ook wel weer in het voorjaar terug wil, sneeuw op de bergen en langs de weg is natuurlijk ook prachtig.
Nou, dan ga ik ook maar mee ;)

Nog één opmerking over de Lofoten: Deze kunnen in de zomer (juni-augustus) de grote massa toeristen tegenwoordig nauwelijks meer aan. De accomodaties zitten vol, maar belangrijker: bij wandelingen als die naar de Kvalvika( een prachtig strandje dat alleen klauterend te bereiken is) is de parkeerruimte erg beperkt. Wij waren er, met 6 plaatsen is de dichtsbijzijnde kleine parking al vol, de volgende parkeerplaats ligt op 3 km, vlakbij het dorpje Fredvang. In de berm van de smalle weg mag uiteraard niet geparkeerd worden, dan kunnen de campers er niet meer langs.
Er wordt gewerkt aan bredere wegen, maar als je de steile hellingen van de Lofoten kent dan begrijp je het probleem.
Een wandeling naar Reinebringen, populair geworden door sociale netwerksites, zorgde in dit seizoen voor opstoppingen en parkeerproblemen in het prachtige vissersdorpje Reine.

Wij hebben afgelopen vakantie veel tijd op de Vesterålen en Senja doorgebracht, die qua oppervlakte veel groter zijn dan de Lofoten. We raakten er niet uitgekeken, en wij vinden deze eilanden ook een echte aanrader, maar..... niet allemaal tegelijk komen....

Wij hebben alles zelf geregeld.
In het vliegtuig kwamen we een stel tegen dat een reis geboekt had bij Askja. Vlucht naar Tromsø, auto huren, met Hurtigruten van Tromsø naar Vesterålen gevaren, en met de auto naar de Lofoten en terug naar Tromsø.
Voor elk wat wils dus.

groet erik
Last edited by Erik on 15 Oct 2019, 08:55, edited 3 times in total.
User avatar
VNN Admin
Site Admin
Posts: 24
Joined: 19 Feb 2019, 22:47

Re: fly-drive Noord-Noorwegen herfst

Post by VNN Admin »

Super Erik! Dank voor het delen van je ervaringen, leuk om te lezen en ook leerzaam!

Laat me weten als je graag een reisverslag op de website wilt delen. We kunnen deze op de hoofd website zetten en via Facebook delen met onze volgers, zouden we ontzettend leuk vinden:)

Jammer dat er aan de 2 weken een eind is gekomen, maar ook weer mooie herinneringen rijker.
Vóór en dóór Noorwegen liefhebbers
Erik
Posts: 180
Joined: 05 Mar 2019, 11:37

Re: fly-drive Noord-Noorwegen herfst

Post by Erik »

Hoi Tim!

Ik heb komende weken tijd om een reisverslag te maken, wil je me laten weten hoe ik dat aan moet pakken?

groet erik
User avatar
VNN Admin
Site Admin
Posts: 24
Joined: 19 Feb 2019, 22:47

Re: fly-drive Noord-Noorwegen herfst

Post by VNN Admin »

Hi Erik,

Ik heb geprobeerd je te mailen maar dit is niet gelukt denk ik. Kan je mij een mailtje sturen op info [at] vakantienaarnoorwegen.nl ?

Dankjewel! :D
Vóór en dóór Noorwegen liefhebbers
Erik
Posts: 180
Joined: 05 Mar 2019, 11:37

Re: fly-drive Noord-Noorwegen herfst

Post by Erik »

👍
Ik heb mail gestuurd.
Post Reply