Oslo is de hoofdstad en een van de meest bekende steden van Noorwegen. In Oslo wonen ongeveer 530.000 mensen. Voor veel reizigers naar Noorwegen is Oslo de aankomststad, de stad waar de reis in Noorwegen begint. Je kan het beste in Oslo beginnen via de ferry verbinding tussen Kiel en Oslo. Althans dit doen de meeste reizigers. Maar laten we eerst eens kijken naar Oslo zelf.
Oslo is vanzelfsprekend grootste stad van Noorwegen. Naast het feit dat Oslo de hoofdstad is, vormt het gebied rond Oslo de gemeente Oslo. Hier hoort bijvoorbeeld ook de Oslofjord bij. Hieronder een kaartje met de gemeente Oslo. Daaronder vind u koppelingen naar de verschillende onderwerpen op deze pagina.
Handige informatie over Oslo
Oslo is voor veel toeristen de eerste plaats die zij in Noorwegen zien. Via de Oslofjord varen veel veerdiensten namelijk naar de haven van Oslo. Oslo is gesticht rond duizendvijftig door koning Harald DRIE van Noorwegen. Rond zestienhonderd is de stad grotendeels verwoest (brand). Koning Christiaan-4 bouwde Oslo weer volledig op. Hij veranderde de naam van de stad in Christiania (naar zijn eigen naam). In negentienvijfentwintig werd de naam weer terug veranderd in Oslo.
Wat te doen in Oslo?
Er is genoeg te zien in Oslo. Voor toeristen heeft de stad Oslo veel interessante mogelijkheden. De stad heeft meer dan 50 musea en diverse galerieën.
Binnen de stadsgrenzen is het mogelijk om in de zomer in de Oslofjord te zwemmen en in de winter op de goed onderhouden skipistes te skiën. Een populair wintersportpark met vele faciliteiten nabij Oslo is Tryvann winterpark. Over dit park en over wintersport in Noorwegen is meer te lezen op wintersportnaarnoorwegen.nl De stad is omgeven door wouden en bergen. De mooiste manier om de Noorse stad te bereiken is per schip.
Als je per boot vanuit de Oslofjord het havengebied Popervika binnenvaart, ziet direct de stad Oslo voor zich opdoemen met op de achtergrond de prachtige heuvels met zijn bossen. Dat is het geval wanneer je met de veerdienst van Colorline van Kiel naar Oslo vaart. Wanneer je dan vroeg opstaat zul je bovendeks de Oslofjord aanschouwen.
De hoofdstad heeft in het centrum talrijke gezellige winkels, restaurantjes en terrasjes, welke zich bevinden in de buurt bij koninklijk paleis en het stationsplein. Maar ook de havenwijk, nabij de burcht Akershus, en in de buurt bij bezienswaardige raadhuis, is een sfeervolle stadsdeel. Daarnaast is de haven met zijn vele scheepsbewegingen altijd een attractie. Hier liggen de luxe plezierjachten tot pal voor het stadhuis.
Voor toeristen heeft de stad Oslo dus veel interessante mogelijkheden. De stad heeft meer dan 50 musea en diverse galerieën! De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van het centrum van de stad, met uitzondering van de bezienswaardigheden op het schiereiland Bygdøy. Ook de rondvaart met een draagvleugelboot door de Oslofjord is een spectaculaire ervaring, vooral in het donker ’s avonds geeft dit een sprookjesachtig beeld.
In Oslo kan men zich vermaken doormiddel van de talrijke musea, muziekuitvoeringen, popconcerten, balletvoorstellingen, Folkloreavonden en sportwedstrijden, die in de stad georganiseerd worden of gelegen zijn.
De stad Oslo is zeer geschikt voor een korte vakantie van 4 of 5 dagen. Wie er maar 2 of 3 dagen verblijft, zal lang niet alles kunnen zien, maar heeft voldoende tijd om een indruk te krijgen van deze gemoedelijke stad.
Stedentrip Oslo
Kortom; door de vele bezienswaardig heden in en om Olso, moet u tijdens een verblijf in Noorwegen de stad absoluut eens vereren met een bezoek! Vaak zijn er aanbiedingen voor bijvoorbeeld een weekend Oslo. Ook vliegmaatschappijen hebben regelmatig goede aanbiedingen naar Oslo. Hou dit dus in de gaten want dat kan natuurlijk aanzienlijk schelen in de kosten. Zelf kijken wij altijd naar tickets via Skyscanner. Deze website vergelijkt de prijzen van tientallen vliegtuigmaatschappijen, zodat je zeker weet dat je nooit te veel betaald.
Overigens kunt u veel informatie mbt vliegen naar en in Noorwegen vinden op een andere pagina; vliegen noorwegen.
Vakantie naar Oslo
Rondom Oslo vindt je voornamelijk bos en water. Wanner je naar Noorwegen reist met bijvoorbeeld Color Line (Kiel-Oslo) maak je, zoals eerder vermeld, in de ochtend direct kennis met Oslo. De ferry vaart namelijk via de grote Oslofjord naar de haven van Oslo. Een bekende uitgaanswijk van Oslo is Aker Brygge. Hier zijn verschillende winkels, restaurants, theaters en bioscopen te vinden. Jaren geleden was er op die plaats nog een grote Noorse scheepswerf. In de bossen rondom Oslo zijn vele activiteiten / mogelijkheden. In de omgeving van Oslo zijn ook een aantal stranden te vinden.
Hoe naar Oslo reizen?
- Met de auto naar Oslo; Oslo is comfortabel te bereiken wanneer u gebruik maakt van een van de veerdiensten. Populair (en zeer comfortabel) is de veerdienst / overtocht van Kiel in Duitsland naar Oslo. U rijd in circa 6 uurtjes naar de Duitse havenplaats Kiel. Daar scheept u om 14.00 in de middag in om vervolgens de volgende ochtend om ongeveer 9.00 de kade van Oslo op te rijden. Meer info over reizen met de auto op deze pagina.
- Vliegen naar Oslo; Oslo is dichterbij dan u denkt. Met het vliegtuig bent u er razendsnel. Oslo is dus, zoals eerder aangegeven, zeer geschikt voor een weekendje weg. Meer info over reizen met het vliegtuig op deze pagina.
- Hotels in Oslo; Wanneer u in Oslo aankomt is er een ruime keus in hotels. Wij boeken onze hotels vrijwel altijd via Booking.
Overnachten bij luchthaven Gardermoen
Voor diegenen die een goed hotel op loopafstand van luchthaven Gardermoen zoeken is het SAS RADISSON hotel (Booking.com) een aanrader! Enkele tientjes duurder dan een eenvoudig hotel in Oslo. Maar u hoeft dan niet met bagage te slepen. Vanaf dit hotel kunt u met een snelle trein naar Oslo centrum. In plaats van een hotel kunt u natuurlijk ook kiezen voor een pension of B&B. Ook in Oslo is hier keuze genoeg.
Verschillende delen van Oslo
Het centrum van Oslo is denkbeeldig in te delen in Oost en West. Veel grote bezienswaardigheden zijn in het Westelijke deel van het centrum te vinden. Het Oostelijke deel van de stad, is het gebied waar 1000 jaar geleden Oslo ontstaan is.
Centrum van Oslo – West
We vertellen je graag eerst wat meer over het westelijke deel van Oslo, aangezien we hier de meeste grote bezienswaardigheden vinden. Het voordeel is dat de meeste bezienswaardigheden op loop afstand van elkaar liggen, waardoor Oslo uitermate geschikt is voor een citytrip.
Het westen van het centrum is relatief nieuw. Dit deel van de stad werd pas echt in gebruik genomen na de bouw van het paleis en de aanleg van de Karl Johans Gate. Dit was in de tweede helft van de 19e eeuw.
Dit deel van de stad is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Met name in de zomer vind je ontzettend veel mensen in het westen van het centrum. Ze maken gebruik van het groen (Studenterlunden en Slottsparken) of genieten van een drankje op een terras.
Karl Johans gate
De bekendste en al meer dan 100 jaar belangrijkste straat van de stad. Hij werd vernoemd naar de Koning van Noorwegen en Zweden Karl Johan (1818 – 1844). De straat wordt geflankeerde door mooie neoclassistische gebouwen. Hierbij is het bovenste gedeelte de meest indrukwekkende.
Hier is de Stortinget (Het Noorse parlement) en het Slottet ( Koninklijk huis) gelegen. De Slottet is aan het westelijk uiteinde van de Karl Johans Gate gelegen. Aan deze straat is ook de universiteit gelegen. Het lager gelegen gedeelte eindigt bij het Centraal station. De Karl Johans Gate is een populaire ontmoetingsplaats omzoomd met mooie warenhuizen, speciaalzaken en eetgelegenheden. Daarnaast is deze straat ook een belangrijke plaats voor het Noorse Koningshuis. Hier worden met regelmaat koninklijke evenementen gehouden.
Op de Nationale feestdag 17 Mei, de belangrijkste dag van het jaar. Het is dan een drukte van belang wanneer de duizenden kinderen samen met allerlei zangers en muziekkorpsen, naar het koninklijk huis paraderen om daar te worden begroet door het koninklijke familie die dan op het balkon verschijnt.
De Slottet
Dit classicistische paleis werd onder het bewind van Karel IV Johan begonnen en voltooid in 1849. Het voorbalkon met zes hoge Dorische zuilen in het centrale gedeelte rust op vijf bogen. Op het plein voor het paleis vindt dagelijks om 13:00 uur de wisseling van de wacht plaats. Het koninklijk paleis is niet opengesteld voor het publiek, daarentegen is het park wel gratis toegankelijk.
Universiteit
Tegenover het theater ligt het oude universiteitcomplex. Twee witte gebouwen markeren het classicifysische hoofdgebouw met in het midden 4 bruine Corinthische zuilen en een gebeeldhouwd timpaan. Daarachter bevind zich de aula met daarin muurschilderingen van de belangrijkste Noorse schilder. Achter het bezienswaardige complex liggen de universiteitsmusea voor oudheidkunde, etnografie, en het muntenkabinet.
Deze musea zijn het gehele jaar geopend en zijn gratis toegankelijk.
Openingtijden:
Zomer: 11 – 15 u.
Winter: 12 – 15 u.
Nationale kunstmuseum (Nasjonalgalleriet)
Het nationale kunstmuseum (Nasjonalgalleriet) heeft een grote collectie aan Noorse schilderijen, beelden, tekeningen en gravures. De beeldende kunst tot 1945 is goed vertegenwoordigd in dit museum. Er ligt een speciale nadruk op de Nationale Romantiek en het Impressionisme.
Een van de hoogtepunten is de collectie 15e- en 16e eeuwse russische iconen van de school van Novgorod. Deze beelden van Noorse en buitenlandse kunstenaars zijn terug te vinden in verschillende expositieruimtes.
Het museum heeft niet alleen kunst in haar beheer, maar heeft ook meer dan 50.000 boeken. Hiermee is het direct de best en grootste kunstbibliotheek van Noorwegen.
Radhuset
In 1918 werd door Arnstein Arneberg een wedstrijd om het ontwerp van een nieuw stadhuis gewonnen. Het beouw werd pas in 1950 geopend, om de 900e verjaardag van de stad Oslo te vieren. Het gebouw viel niet direct in de smaak en het heeft jaren geduurd voordat de inwoners van Oslo het gebouw begonnen te waarderen.
Het stadhuis wordt gebruikt als het bestuurscentrum van de stad Oslo. Daarnaast wordt er ieder jaar in de Radhushallen zaal de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. De zaal is rijk gedecoreerd door verschillende kunstenaars, onder wie Henrik Sorensen.
Centrum van Oslo – Oost
Meer dan 1000 jaar geleden ontstond de stad Oslo op de plek die we nu het oosten van Oslo noemen. Tegenwoordig vind je er onder andere het Opera gebouw en het Akershus slott.
In 1624 werd bijna het hele oude Oslo door brand verwoest. De nieuwe stad spreidde zich voor het eerst ten westen van het fort Akershus uit.
Kvadraturen
Oslo is verschillende malen door branden verwoest. De grootste brand vond plaats in 1624. Na deze brand besloot de toenmalige koning Christian IV om een nieuwe stad te bouwen. Deze stad werd gebouwd aan de voet van fort Akershus en het werd Christiania genoemd.
Tegenwoordig is het gebied Kvadraturen (de vierhoek) te vinden rondom het Fort. Er is nog maar weinig over van de oorspronkelijke gebouwen, maar het gebied doet nog altijd historisch aan. Je vind er oude marktpleinen, museums en traditionele eetgelegenheden. Het fort, dat naast de haven ligt, vormt het middelpunt van Kvadraturen. Je vind hier een geweldig uitzicht over Oslo en het Oslofjord.
Akershus slott
Een van de belangrijkste attracties van Oslo is het Akershus Slott. De bouw begon in 1299. De stevige muren en het historische interieur dragen de littekens van menige slag. Het kasteel werd gebouwd in reactie op eerdere aanvallen op Oslo door de Noorse edelman Graaf Alv Erlingsson van Sarpsborg. De vesting heeft met succes vele belegeringen overleefd, met name vanuit Zweden. In het begin van de 17e eeuw werd de vesting gemoderniseerd en verbouwd tot een renaissance-kasteel, dit gebeurde tijdens de regeerperiode van koning Christian IV. Het kasteel is nog steeds militair terrein, maar is dagelijks opengesteld voor het publiek. Naast het kasteel kan ook het Noors strijdkrachtenmuseum en verzetmuseum worden bezocht wat zeker de moeite waard is.
Bygdoy
Bygdøy is een schiereiland ten westen van de binnenstad van Oslo. Vroeger heette het “Ladegårdsøen.” Het schiereiland (wat vroeger een echt eiland was) staat gekend voor zijn vele musea. Bygdoy is een van de meest exclusieve woonwijken van Noorwegen en een populaire toeristenbestemming.
Op zoek naar een hotel is Oslo? Dit zijn onze tips:
- Saga Poshtel Oslo Central – Goede prijs/kwaliteit verhouding
- Thon Hotel Spectrum – Hier verbleven wij
- Thon Hotel Rosenkrantz – Beste beoordeling op Booking.com